ERP Project Initiatie – Het belang van een goede start van een ERP implementatie

 • 20 juni 2021

  Een goed begin is het het halve werk!

  Gedegen Project Initiatie bespaart tijd & geld

  De Project Initiatiefase is de periode tussen de ERP pakketselectie en de daadwerkelijke Kick-Off van de ERP implementatie. Als je -als klant- na een selectietraject de juiste leverancier hebt gevonden om samen een ERP implementatie te doen, staan beide partijen vaak te trappelen om direct van start te gaan. Maar is dit wel verstandig? Is de interne organisatie wel klaar voor zo’n intensief traject? Zijn de contracten met leverancier wel dichtgetimmerd zodat je als klant ‘in control’ bent en blijft? En -zeker zo belangrijk- is het project wel strak gekaderd op het gebied van de inhoudelijke scoping & fasering in de tijd? Onvoldoende voorbereiding op bovenstaande aspecten leidt te vaak tot stevige budgetoverschrijdingen en tot het niet halen van de gewenste deadlines.

  Plan van Aanpak Project Initiatie

  De start van de Project Initiatie is het beoordelen van het contract en plan van aanpak van de leverancier. Het plan van aanpak van de leverancier bevat de ‘deliverables’ die lopende het project gerealiseerd moeten worden, Deze deliverables moeten leiden tot een succesvolle implementatie. Beoordeeld moet worden of alle deliverables noodzakelijk zijn voor de doelstellingen van de klant.  Daarnaast moet beoordeeld worden of de klantorganisatie wel de capaciteit en beschikbaarheid heeft om -volgens planning- te kunnen gaan leveren. Tot slot wordt beoordeeld of het plan van aanpak van de leverancier in de praktijk wel aansluit bij de ‘best practice‘ en projectvaardigheid van de klantorganisatie.

  Een gedegen opvolging van bovengenoemde aspecten zal leiden tot kostenbesparingen, verlaging van de projectrisico’s en tot kwaliteitsverhoging van softwareoplossing.

  Concrete afspraken leiden tot concreet resultaat!

  ERP Company zorgt voor beoordeling en -indien nodig- aanpassing van de contractdocumentatie. Daarnaast wordt het Plan van Aanpak voor implementatie afgestemd op de klantorganisatie. Het wijzigen van de deliverables, verantwoordelijkheden, planning of werkwijze gebeurt uiteraard in overleg met de leverancier. Daarnaast worden met de klantorganisatie concrete afspraken gemaakt over het vergroten en borgen van de beschikbare capaciteit voor projectdeelname. Dit, door het maken van afspraken over tijdsbesteding of door het aantrekken van mankracht en/of expertise van buitenaf. Tevens worden afspraken gemaakt omtrent het selecteren van de juiste medewerkers (key users) en eventuele trainingen op het gebied van project-vaardigheden en de softwareoplossing.

  Advies Project Initiatie

  Het advies is daarom u -als klant- tijdens de Project Initiatie fase bij te staan door een ervaringsdeskundige.  ERP Company heeft een methodiek ontwikkeld om bovenstaande Project Initiatie fase succesvol te doorlopen.

  Herkent u bovengenoemde situatie of gaat u binnenkort van start met de implementatie van een nieuw ERP-systeem? Neem dan gerust even contact op!

  Voor meer informatie over de aanpak van een pakketselectie, project initiatie, of een ERP implementatie; zie onderstaande pagina:

  http://erpcompany.nl/home-management/software-intelligence-management/

  Deze Blog is geschreven in samenwerking met de Associated Partner van ERP Company – Virtuo | Pieter van de Meerakker

  Comments(2)

  • Jan van Doorn
   • Jan van Doorn
   • 21 juni 2021

   ERP Company en Pieter, complimenten voor de duidelijke en concrete vertaling van deze “veelal onderbelichte” fase in een ERP project. Hiermee is deze blog voor iedere lezer, die direct of indirect met ERP implementaties, releases of andere wijzigingen met impact op de applicatie en add-on integraties te maken krijgt, een goed handvat om de voorbereiding te structureren. Het is aan te raden dat alle partijen die ERP implementaties overwegen, onder handen hebben en niet tevreden zijn of reeds in een benarde situatie verkeren, contact opnemen met ERP Company om assistentie aan te vragen. Ik kijk uit naar de volgende blog en “keep up the good work” !

   Reply
  • PingbackDamage control bij ERP implementaties - ERP-Company

  Leave a comment

  Required fields are marked *