De complexiteit van ERP softwareselectie

 • 5 juli 2021

  Een goed begin is het halve werk!

  Voorkom problemen tijdens de implementatie door een gedegen vooronderzoek

  De ontwikkelingen in de softwarebranche gaan steeds sneller en het aanbod van software wordt steeds groter. Hierdoor wordt deze keuze voor bedrijven steeds complexer! Enerzijds moet je software selecteren die future proof is…. Maar dekt deze software wel genoeg de basisfunctionaliteiten die de organisatie nodig heeft? En kan de organisatie zo’n project, gezien de drukte, wel aan?

  Het is raadzaam om vanaf het begin het juiste pad te bewandelen. Sla geen essentiële vraagstukken over en geef duidelijkheid aan de betrokkenen om iedereen betrokken en gemotiveerd te houden.

  De keuze van de uiteindelijke ERP-applicatie is voornamelijk afhankelijk van drie gebieden; de organisatie, de processen en het applicatielandschap.

  Business Requirements Scan

  De organisatie:

  Vragen die hierbij naar voren komen zijn bijvoorbeeld:

  • wat is uw groeistrategie?
  • Heeft u voldoende ICT kennis in huis?
  • Wat is de bedrijfsgrootte?
  • Waar ligt het onderscheidende vermogen van uw organisatie ten opzichten van uw concurrenten?

  De processen:

  Van essentieel belang is dat de functionaliteiten van de basisprocessen volledig worden afgedekt. Middels een scoping tool brengt ERP Company deze functionaliteiten op een snelle, effectieve manier in kaart. Daarnaast moet helder zijn welke highlights in uw processen zorgen voor het onderscheidende vermogen. Deze onderscheidende kenmerken van uw processen destilleren we vanuit de interviews met uw medewerkers.

  Applicatielandschap:

  Een belangrijke fase in het selectietraject is de ERP-platform keuze. Kunnen bijvoorbeeld alle primaire processen ondergebracht worden in 1 geïntegreerd systeem? Of moet er gekozen worden voor een ‘best of breed’ oplossing om onderscheidend te blijven?

  Matching ERP applicaties

  ERP-platform vs. Best of Breed?

  In de huidige softwaremarkt komen steeds meer mogelijkheden. De traditionele ERP-platformen bieden een geïntegreerde oplossing en dus complete en stabiele oplossing. Daarnaast zijn de laatste jaren steeds meer aanbieders gekomen die op de nieuwe technieken innovatieve toepassingen aanbieden. Deze aanbieders zetten juist in op specialisatie (‘niche oplossing’) in combinatie met standaard koppelingen (webservices) met andere applicaties. Door deze focus lopen zij vaak voorop qua innovatiekracht.

  ERP-software keuze

  Om de keuze te kunnen maken tussen de verschillende oplossingen, moet voornamelijk gekeken worden naar de eigen processen. In hoeverre wordt gebruik gemaakt van standaard processen of zijn er specifieke kenmerken die de traditionele ERP pakketten in de standaard niet kunnen bieden….

  In een selectietraject moeten dus vele vragen beantwoord worden, maar de kern van de keuze wordt altijd bepaald door de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Zorg er ook altijd voor dat je kiest voor branche specialisten. De ERP-consultants moeten de processen van uw bedrijf door en door kennen om de juiste inrichting en eventueel maatwerk te kunnen verzorgen.

  Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het ERP selectie traject of ziet u meer beren op de weg dan uitdagingen? Neem dan gerust contact op met ERP Company.

  Herkent u bovengenoemde situatie of gaat u binnenkort van start met de oriëntatie naar een nieuw ERP-systeem? Neem dan gerust even contact op!

  Voor meer informatie over de aanpak van een pakketselectie, project initiatie, of een ERP implementatie; zie onderstaande pagina:

  Comments(0)

  Leave a comment

  Required fields are marked *