-
15 januari 2023
Voor ondernemers die vooruit willen met ERP
ERP Company heeft alles in huis voor een succesvolle ERP-implementatie. Er was echter behoefte aan aanvullende, diepgaande en hoogwaardige expertise op het gebied van datamigratie. En dat is nu precies waarin Data eXcellence uitblinkt. Data eXcellence zocht daarentegen een specialist op het gebied van ERP implementaties. Wat beide partijen delen is dat ze pas tevreden zijn als hun klanten profijt heeft van hun nieuwe ERP-systeem. Dat vormde de basis voor een veelbelovend partnerschap. Olav de Kock, managing partner ERP Company, en Guido Jurgens, directeur Data eXcellence, over de uitdagingen van de combinatie ERP en data voor ondernemers en hoe ze die kunnen omzetten in winst.
Met een ERP (Enterprise Resource Planning)-systeem kan een ondernemer zijn onderneming naar een next level brengen. In hoeverre ze daarin slagen, staat of valt met een goede implementatie, stellen Olav en Guido. Beiden hebben een lange staat van dienst in digitale transformatie van ondernemingen, met een specialisme in ERP. Olav werkt al 25 jaar op het snijvlak van IT en business, eerst als zelfstandig consultant en sinds een half jaar als partner van ERP Company en heeft vele ERP (internationale) selecties en implementatie uitgevoerd en begeleid. Guido heeft met Data eXcellence al meer dan 150 migraties succesvol uitgevoerd. Beiden zij het erover eens: een goede implementatie betekent niet alleen de functionaliteiten implementeren, maar ook de kans aangrijpen om alle bedrijfsprocessen in je bedrijf op de schop te nemen en te verbeteren. En dat blijkt in de praktijk verre van vanzelfsprekend. In dit soort trajecten is data altijd een ondergeschoven kindje en vaak het kind van de rekening. Terwijl het succes zit in de optel som van ERP, processen en data.
Welke zaken komen jullie in de praktijk tegen bij ERP-implementaties?
Olav: “Wat we vaak zien is dat er bij de klant te weinig kennis of capaciteit aanwezig is om de ERP-implementatie goed te begeleiden. En dat is geen wonder. Bedrijven die overstappen op ERP zijn vaak actief in logistiek, distributie of productie. IT is geen kerntaak, waardoor er geen volwassen IT-organisatie aanwezig is. Gevolg is dat klanten geleefd worden door de aanpak van hun software- of implementatiepartner, die ERP efficiënt en in hoog tempo uitrolt. Daardoor is er te weinig tijd om stil te staan bij hoe de processen het beste worden ingericht. En dat is zonde, want juist dát zorgt ervoor dat de klant achteraf maximaal profijt heeft van zijn ERP-systeem. In onze optiek vraagt een goede implementatie een derde partij die het projectbelang voorop stelt en zorgt voor een gebalanceerde uitvoering door klant en partner. Dat is ook de drijfveer achter het ontstaan van ERP Company. We leveren alle specialisten die nodig zijn voor een succesvolle ERP-implementatie, van projectmanager tot solution architect. Dat doen we voornamelijk met de zeer ervaren experts uit onze ERP Society, ons samenwerkingscollectief voor zelfstandige ERP-specialisten.”Zijn er ook uitdagingen op gebied van datamigratie?
Guido: “Voor de implementatie van je ERP-systeem moet je data migreren van bestaande systemen naar het nieuwe systeem. Veel klanten denken ten onrechte dat dat een kwestie is van een databestand in het juiste format aanleveren. Dat is uiteindelijk wel het resultaat, maar het echte werk zit ervoor. Daar zit bijvoorbeeld de analyse van de kwaliteit van de data: passen bestaande data in het nieuwe pakket? Ontbreken er gegevens, zijn er dubbelingen? En hier vindt de datatransformatie plaats, dus het omzetten van de data zodat het nieuwe ERP-systeem er goed mee kan werken. Daarom zie je bij grotere implementaties dat een specialistische partij de data transformeert. Een partij die ook kan aantonen dat de data compleet en juist is, want je wilt niet dat je na de implementatie de helft van je data kwijt bent of dat gegevens onvolledig zijn. En dan kom je al gauw bij partijen als Data eXcellence uit. Wij merken in de praktijk dat je data niet los kan zien van de bedrijfsprocessen. Klanten lopen in de overstap naar ERP tegen tal van issues aan, waar wij ze tot nu toe niet bij konden helpen. Door de samenwerking met ERP Company kunnen we de klant wel de helpende hand bieden.”Wanneer is verstandig een ‘derde’ partij in te schakelen?
Olav: “Er zijn een aantal indicatoren waardoor we bij de start een goede inschatting kunnen maken of een klant alles in huis heeft om een volwaardige partner te zijn in een ERP-implementatietraject. Allereerst, is er een team IT-professionals beschikbaar voor de ERP-transitie of draaien key users het project naast hun werk? Is er iemand met voldoende ERP-ervaring in huis? Zijn processen al op orde en beschreven? Is de datakwaliteit op orde en actueel? Zo niet, dan raad ik aan om een partij als ERP Company uit te nodigen die namens de klant het projectmanagement maar ook de uitvoerig kan invullen of die je als QA-partner adviseert.” Guido: “Mochten er vragen zijn over datamigratie dan kun je ook ons inschakelen, al dan niet via ERP Company.” Olav: “Wij kunnen niet de rol van de klant overnemen. Er blijft iemand nodig die het veranderproces intern kan sturen en beslissingen kan nemen over de processen. Want als straks alle partners weg zijn, dan moet het ERP-systeem binnen de kantoorganisatie autonoom kunnen werken en doen wat de klant wil.”Is het niet handiger om met één partij samen te werken, bijvoorbeeld alleen met een implementatiepartner?
Guido: “Ja en nee. Het kan nuttig zijn om zaken te scheiden. Een softwareleverancier of implementatiepartners is vaak meer gericht op de implementatie van functionaliteiten dan op de transformatie van data. Dan kan het handig zijn om juist daar een partner voor te hebben. Dan houd je verantwoordelijkheden gescheiden. Als ik opdrachtgever was, zou ik het zo aanpakken.”Hoe haal je als ondernemer het meeste uit je ERP-traject?
Olav: “Zorg dat je zelf sturing houdt tijdens het veranderingsproces, al dan niet samen met een externe projectmanager of consultant. Het gaat erom dat je je doelstelling en business case voor ogen houdt. En dat je voorkomt dat je implementatiepartij of softwareleverancier voor je uit holt. Bedwing de neiging om alle processen in één keer in ERP op te nemen, want dat gaat niet. Hou processtappen klein en simpel. Van ERP-trajecten kun je als organisatie ook veel leren. De consultants van de betrokken implementatiepartners brengen best practices in van andere bedrijven waar je je voordeel mee kunt doen. Omdat ERP-systemen tegenwoordig cloud-based zijn, kun je na de implementatie je processen verder verbeteren en efficiënter maken. ERP is een platform voor continue groei, omdat er door de leverancier continue nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd. Denk aan artificial intelligence en machine learning. Of aan predictive maintenance waarmee je op onderhoudskosten kan besparen. Ondernemers kunnen via ERP werken aan de volwassenheid van hun onderneming.”Hoe gaan jullie samen de markt benaderen?
Olav: “Samen kunnen we meerwaarde bieden voor een klant. ERP Company en Data eXcellence kunnen een ERP-implementatie makkelijker laten verlopen en daar is veel behoefte aan. Dus je zult ons zeker samen tegenkomen op beurzen en IT-congressen. Spreek ons daar vooral aan!”Bedankt voor het gesprek!
Benieuwd wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? Via onderstaande link vertellen we meer over wie we zijn en wat we doen.
Maandelijks op de hoogte blijven?
- Categories:
- Projecten ERP Company
Leave a comment
Comments(0)