AFAS versus Exact; Wat zijn de verschillen?

 • 16 oktober 2023

  In de wereld van Enterprise Resource Planning (ERP) software, zijn AFAS en Exact twee prominente namen die op de voorgrond treden. Beide platforms bieden een breed scala aan functies en modules die bedrijven helpen om hun operationele processen te stroomlijnen en te automatiseren.

  Echter, hoewel ze in dezelfde sector opereren, zijn er tal van verschillen tussen de twee die van belang kunnen zijn voor ondernemers bij het maken van een keuze.

  In dit artikel zullen we een diepgaande vergelijking maken tussen AFAS en Exact op basis van verschillende cruciale factoren zoals doelgroep, functies en modules, prijsstelling, lokalisatie, integraties & ecosysteem, en gebruikersinterface & gebruiksvriendelijkheid.

  De Doelgroep

  AFAS en Exact richten zich op verschillende sectoren en groottes van bedrijven, hoewel er enige overlap is.

  AFAS: AFAS Software richt zich voornamelijk op middelgrote tot grote ondernemingen. Met een breed scala aan aanpasbare oplossingen, is het een uitstekende keuze voor organisaties in de zorgsector, onderwijs, non-profit, en de zakelijke dienstverlening.

  Exact: Exact daarentegen, heeft een sterke focus op kleinere en middelgrote bedrijven, vooral binnen de productie, groothandel, en professionele dienstverlening. Met een gebruiksvriendelijke interface en een verscheidenheid aan modules, biedt het een solide basis voor bedrijven die op zoek zijn naar een betrouwbare en efficiënte ERP-oplossing.

  Functies en Modules

  Het begrijpen van de functies en modules die elke applicatie biedt, is cruciaal om te bepalen welk platform het beste aansluit bij de behoeften van je organisatie.

  AFAS: AFAS biedt een breed scala aan modules die gericht zijn op verschillende operationele gebieden. Enkele van de kernmodules zijn:

  • Financieel Management: voor het beheren van financiële processen en rapportages.
  • HRM & Payroll: voor personeelsbeheer en salarisverwerking.
  • Projectmanagement: voor het beheren van projecten, uren en budgetten.
  • CRM: voor relatiebeheer en sales processen.
  • Supply Chain Management: voor voorraadbeheer en logistieke processen.

  Exact: Exact biedt ook een breed scala aan functies, maar met een iets andere focus. De kernmodules omvatten:

  • Boekhouden: voor het beheren van de financiële administratie.
  • CRM: voor het beheren van klantrelaties en sales processen.
  • Productie: voor het beheren van productieprocessen en voorraad.
  • Handel: voor inkoop, verkoop en voorraadbeheer.
  • Projectmanagement: voor het beheren van projecten en uren.

  Beide platforms bieden ook aanvullende modules en integraties die kunnen worden afgestemd op de unieke behoeften van verschillende organisaties.

  Prijsstelling

  Hoe verhoudt zich de prijsstelling per applicatie? Het is belangrijk om niet alleen de initiële kosten te overwegen, maar ook de totale eigendomskosten over de tijd.

  AFAS: De prijsstelling van AFAS is gebaseerd op een jaarabonnement, waarbij de kosten afhankelijk zijn van het aantal gebruikers en de gekozen modules. Het is een all-in-one oplossing waarbij de prijs inclusief updates en support is. Hierdoor hebben bedrijven een duidelijk overzicht van de jaarlijkse kosten.

  Exact: Exact hanteert een flexibele prijsstelling met maandelijkse abonnementen, waardoor het een toegankelijker optie kan zijn voor kleinere bedrijven. De prijs is afhankelijk van het aantal gebruikers en de gekozen modules. Net als bij AFAS zijn updates en support inbegrepen in de prijs.

  Voor een gedetailleerde offerte gebaseerd op de specifieke behoeften van uw organisatie helpen we u natuurlijk graag op weg.

  Lokalisatie

  Lokalisatie is een belangrijk aspect om te overwegen, vooral voor bedrijven die opereren in verschillende geografische locaties. Het gaat hierbij niet alleen om de beschikbaarheid van de software in verschillende talen, maar ook om de aanpassing aan lokale wet- en regelgeving.

  AFAS: AFAS heeft een sterke aanwezigheid in de Benelux en biedt ondersteuning voor lokale wet- en regelgeving in deze regio. Het platform kan worden aangepast aan de lokale belastingwetgeving en andere regelgevende vereisten, wat het een betrouwbare keuze maakt voor bedrijven die in deze gebieden opereren.

  Exact: Exact heeft een bredere geografische dekking en biedt lokalisatie-opties voor verschillende landen. Het platform ondersteunt meerdere talen en lokale wet- en regelgeving, waardoor het een geschikte keuze is voor bedrijven met een internationale aanwezigheid.

  Beide platforms tonen een sterke toewijding aan het bieden van lokalisatie-opties, maar de reikwijdte en diepte van deze opties kunnen variëren.

  Integraties & Ecosysteem

  Een robuust ecosysteem van integraties is essentieel voor bedrijven om het meeste uit hun ERP-systeem te halen. Het stelt organisaties in staat om verschillende systemen naadloos met elkaar te laten communiceren en processen te automatiseren.

  AFAS: AFAS heeft een breed scala aan integratiemogelijkheden met andere bedrijfssoftware en biedt een open API waarmee ontwikkelaars maatwerkintegraties kunnen creëren. Dit maakt het mogelijk om AFAS te koppelen aan andere systemen zoals CRM, e-commerce platforms, en financiële software.

  Exact: Exact biedt ook een uitgebreid ecosysteem van integraties en heeft een open API voor maatwerkintegraties. Daarnaast heeft Exact een App Center met een breed scala aan voorgebouwde apps en integraties die bedrijven kunnen gebruiken om hun processen verder te automatiseren en te stroomlijnen.

  Beide platforms bieden sterke integratiemogelijkheden, maar de benadering en de beschikbare opties kunnen verschillen, wat van invloed kan zijn op de algehele flexibiliteit en aanpasbaarheid van het systeem.

  Gebruikersinterface & Gebruiksvriendelijkheid

  De gebruikerservaring is een cruciale factor bij het kiezen van een ERP-systeem. Een intuïtieve gebruikersinterface en goede gebruiksvriendelijkheid kunnen de acceptatie door gebruikers en de algehele productiviteit van het bedrijf verbeteren.

  AFAS: AFAS staat bekend om zijn moderne en intuïtieve gebruikersinterface die het gemakkelijk maakt voor gebruikers om het systeem te navigeren en te gebruiken. De software biedt ook uitgebreide ondersteuning en training om gebruikers te helpen het meeste uit het systeem te halen.

  Exact: Exact heeft ook een gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface. De software is ontworpen om gemakkelijk te navigeren en te gebruiken, zelfs voor mensen zonder veel technische kennis. Net als AFAS biedt Exact uitgebreide ondersteuning en training om gebruikers te helpen het systeem efficiënt te gebruiken.

  Beide systemen bieden een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, maar de esthetiek en lay-out kunnen verschillen, wat een persoonlijke voorkeur kan zijn voor verschillende gebruikers.

  Onafhankelijk advies

  Bij ERP Company begrijpen we dat de keuze voor een ERP-systeem een belangrijke beslissing is die een lange-termijn impact heeft op uw bedrijfsvoering. Of u nu kiest voor AFAS, Exact, of een andere oplossing, onze experts staan klaar om u te begeleiden bij elke stap van het proces.

  Van het analyseren van uw bedrijfsbehoeften en het aanbevelen van de juiste software, tot het implementeren van de oplossing en het bieden van doorlopende ondersteuning, wij zorgen ervoor dat uw ERP-systeem is afgestemd op uw unieke bedrijfsbehoeften en klaar is om met u mee te groeien.

  Wij bieden een breed scala aan diensten, waaronder:

  • Consultancy en softwareselectie
  • Implementatie en maatwerk
  • Training en ondersteuning
  • Optimalisatie en upgrade diensten

  Met jarenlange ervaring in de ERP-sector, een team van gecertificeerde professionals en een klantgerichte benadering, streeft ERP Company ernaar om bedrijven te helpen de juiste technologieën te kiezen en te implementeren voor duurzaam succes.

  Als u meer wilt weten over de dienstverlening van ERP Company, dan kunt u contact met ons opnemen via onze contactpagina.

  Of, als u al op zoek bent naar ervaren AFAS of Exact specialisten, bezoek dan zeker de CV search website van ERP Company, HÉT grootste netwerk van onafhankelijke ERP specialisten.

  Wilt u eens per op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen binnen ERP-Company? Schrijf u dan gerust in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!  

  Maandelijks alle nieuwtjes ontvangen?

  Comments(0)

  Leave a comment

  Required fields are marked *